Krakersy owsiane

KRAKERSY Z DODATKAMI
Składniki:
-1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-1/2 szklanki mąki owsianej
-1/2 szklanki ciepłej wody
-25g świeżych drożdży
-1 łyżka ziół prowansalskich.
-odrobina papryki
-2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki brązowego cukru. Odstawić zaczyn na około 15 minut.
W misce zmieszać mąkę pszenną i owsianą oraz przyprawy. Dodać wcześniej przygotowane drożdże i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką i elastyczną masę. Odłożyć ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na blacie o grubości 2mm. przy pomocy foremek. Krakersy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ich wierzch posmarować olejem rzepakowym, posypać ziołami prowansalskimi lub sezamem. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni aż lekko się zarumienią. Następnie ostudzić na talerzu albo na kartce. Do naszych krakersów dodać pastę, hummus, bądź warzywa – wszystko zależy od waszego gustu.
Pomysł na śniadanie życzy udanego dnia!

krakersy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *