Pieczenie chleba w Qubus Hotel?

Pobyt w Qubus Hotel w Bielsku – Białej upłynął nam nie tylko pod znakiem pysznych poranków, które spędzaliśmy w przytulnej restauracji za sowicie zastawionym stołem, leniwych wieczorów sączących się w takt sezonowego menu i popijanego w takt muzyki Mojito, ale również atrakcji jakich jak do tej pory nie zaoferował nam żaden inny hotel! Szef kuchni zaprosił mnie do swojego królestwa. Wkroczyłam na kuchnię! W jednej chwili mogłam poczuć się jak Magda Gessler, Małgosia Rozenek i Michael Moran. Szybko jednak dotarło do mnie, że nie są to kuchenne rewolucje… Magda nie miałaby tu dużo do roboty – wszystko zdawało się być w niezwykłym porządku.

Dostałam kosz składników, rękawiczki i instrukcję, że dziś będę uczyła się wypiekać chleb i bułeczki, które trafią na śniadanie kolejnego dnia. Było to dla mnie niesamowite wyzwanie, bo moje „wypieki” mieli oceniać hotelowi goście. Bardzo dziękuję Grzegorzowi Nowakowi, szefowi kuchni za instruktaż i pokaz, w miłej atmosferze, przyswoiłam solidną dawkę kulinarnej wiedzy. Efekty moich kuchennych wojaży możecie podziwiać na zdjęciach, ale także smakując pachnących wypieków. Udało mi się dla Was przemycić przepis. To pieczywo Was oczaruje, przygotujecie je na drożdżach w sposób niezwykle szybki, a smak zapamiętacie na długo!

chleb_drozdzowy

Chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami i tymiankiem.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • ½ kostki drożdży
  • 150 gram suszonych pomidorów
  • garść tymianku suszonego
  • 70 ml oleju (najlepiej tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody przegotowanej  – ciepłej

Do miski wrzucamy drożdże rozrabiamy je z łyżką cukru, żeby szybciej nam się rozpuściły, dodajemy szklankę wody ciepłej, przegotowanej, do tego dodajemy pół kilograma maki pszennej, pomidory, olej z tych pomidorów. Po połączeniu wszystkich składników wyrabiamy ciasto, pamiętając o wtłaczaniu powietrza, na jednolita masę (opcjonalnie dodając mąki bądź wody) bo mąka, mące nie równa :)

pieczenie_chleba

Masę wykładamy do keksówki formując chleb. Rozgrzewamy piekarnik, pieczemy od nagrzanego piekarnika do 40 st przez 30 min i następnie (nie wyciągając pieczywa z piekarnika) podkręcamy temperaturę w piecu do 180-190 st i pieczemy kolejne 30 min).

chleb_drozdzowy_przepis

TIPY:

  1. Podobny chleb możecie zrobić bez dodatków lub zastąpić suszone pomidory pokrojonym  mieszanką różnych rodzajów sera, orzechów włoskich, czy żurawiny.
  2. Z tego samego przepisu możecie przygotować bułeczki, pieczcie je o połowę krócej.
  3. Jeśli posmarujecie chleb żółtkiem, będzie miał chrupiącą skórkę.

przepis_na_chleb_qubus

bulki-pszenne-przpis

Dziękuję za smaczną lekcję!

Martyna

7 thoughts on “Pieczenie chleba w Qubus Hotel?

  • 13 kwietnia 2018 at 21:37
    Permalink

    zazdraszczam gościom, którzy mogli zjeść w hotelu taki chlebek. Lubię takie miejsówki hotelowe gdzie dbają o jakość śniadań, nie wiedziałam, że teraz z Qubusie tak dobrze się dzieje

    Reply
  • 13 kwietnia 2018 at 22:40
    Permalink

    ojej! Jak on przesmacznie wygląda, z chęcią bym schrupała! Zazdroszczę takiej przygody 😉

    Reply
  • 14 kwietnia 2018 at 09:47
    Permalink

    Jeszcze nigdy nie piekłam sama chleba ale chyba czas na ten pierwszy raz. Dzięki za przepis napewno skorzystam

    Reply
  • 14 kwietnia 2018 at 10:57
    Permalink

    Wow! Uwielbiam spędzać czas w hotelach i atrakcje, które oferują. Dawno jednak nie widziałam czegoś ekstra, zazwyczaj w różnych hotelach są te same rzeczy. Taka propozycja spędzenia wieczoru w kuchni i upieczenia chleba to zdecydowanie jest opcja ekstra!

    Reply
  • 14 kwietnia 2018 at 16:36
    Permalink

    Fajne atrakcje serwują w hotelu, ja juz nie pieke chleba, bo schodziły go ogromne ilości, co wcale nie jest takie dobre dla boczków i brzuszków.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *