Młoda, zdrowa i piękna dzięki marchewce? Poznaj sekret!

Jeżeli chcesz cieszyć się piękną, zdrową skórą, przy tym czerpać wiele witamin i minerałów to marchewka powinna stać stałym składnikiem Twojej diety.

Warzywo to często pojawia się jako jeden ze składników w polskiej kuchni, w różnorodnej postaci. Znakomicie nadaje się do potraw ciepłych, do surówek, soków, ale też jako chrupiąca przekąska. Przez swój intensywny kolor nadaje atrakcyjność wszelkim daniom. Marchew ma właściwości lecznicze oraz zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Beta-karoten występujący w marchewce jest uznawany jako źródło młodości i zdrowia. Wystarczy 10 dag marchewki, by zostało zaspokojone dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto warzywo to jest bogate w witaminy B1, B2, C, E, H, PP, KK. Zawiera także wapń, żelazo, potas, fosfor, miedzi, cynk. W związku z tym marchewka jest nie tylko bogactwem witamin koniecznych dla zdrowia, ale ma też wpływ na kondycję naszej skóry.

Dowiedz się czemu należy wzbogacić swoją codzienną dietę w marchew.

Przyśpiesza opalanie

Jedną z najbardziej znanych zalet marchewki jest fakt, że przyśpiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych. Uważa się, że codzienne picie 2 szklanek soku marchwiowego pozwala cieszyć się skórą „muśniętą słońcem”.

Wspomaga leczenie trądziku

Witamina A ma duże znaczenie w leczeniu trądziku, gdyż zmniejsza nadmiar sebum. Nadmiar sebum blokuje pory, stąd u wielu osób zmiany skórne w postaci stanów zapalnych. Marchewka bogata w witaminę A jest zatem idealna dla osób zmagających się z problemami skórnymi.

Opóźnia starzenie się skóry, zmniejsza przebarwienia

Zarówno witaminy, jak i antyoksydanty chronią skórę przed uszkodzeniami. Ich niedobór może powodować m.in suchość skóry, włosów i paznokci. Witamina A zapobiega powstawianiu zmarszczek, delikatnie je wygładza, niweluje suchość skóry, przebarwienia, nierówny koloryt oraz nadaje skórze intensywniejszą barwę.

Chroni wzrok

Dba także o oczy – poprawia widzenie, w szczególności o zmroku. Chroni przed zapaleniem spojówek i wysychaniem błony śluzowej oka. Udowodnione zostało, że beta-karoten ma działanie ochronne przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmy starczej.

Zapobiega chorobom serca i nowotworom

Spożycie marchwi zmniejszają ryzyko raka płuc, raka piersi i raka jelita grubego. Zawarty w marchewce falcarinol i falcarindiol to substancje, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Pomaga zatem uchronić organizm przed rozwojem choroby nowotworowej.

Duże ilości beta-karotenu i luteiny zawarte w marchewkach mają korzystny wpływ na system naczyniowy organizmu człowieka. Mogą one znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca oraz ryzyko zawału.

Pomaga w schorzeniach żołądkowych

Witamina A wypłukuje toksyny z organizmu, tym samym pomaga oczyścić wątrobę. Włókna występujące w marchwi pomagają także przy oczyszczeniu okrężnicy i przyspieszają przepływ odpadów.

Pamiętajmy, że dbając o zdrowie i urodę ważnym elementem jest odpowiednia dieta i pełnowartościowe produkty, jakie będą się w niej znajdować. Dodajmy zatem do niej jako ważny element marchew – skarbnicę beta-karotenu, witamin i minerałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *