Ciasto marchewkowe z masą mascarpone

Czas na przepyszne, bezglutenowe, wegańskie

Ciasto marchewkowe z masą mascarpone

Składniki:
(na formę o średnicy 22 cm)
Ciasto:
około 1 kg marchewki (3 szklanki po starciu na drobnej tarce)
2 szklanki mąki mąki gryczanej
nieco ponad 3/4 szklanki oliwy
2 szklanki miksu rodzynek i daktyli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
płaska łyżeczka soli
pełna łyżeczka proszku do pieczenia
pełna łyżeczka sody

Masa mascarpone:
1 bezglutenowy kisiel cytrynowy 35 g
1 serek mascarpone 250 g
1 łyżka skrobi kukurydzianej

Wykonanie:
Rodzynki i daktyle płuczemy na sitku, daktyle dodatkowo wstępnie kroimy namaczamy w szklance wody i wstawiamy na 1 godz do lodówki.
Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych skośnych oczkach, mieszam z wiórkami, następnie z namoczonymi, zblendowanymi bakaliami, sokiem z cytryny, olejem i orzechami.
Do miski przesiewamy mąkę na drobnym sicie (otręby, które się nie przesieją również dodaję), a także proszek do pieczenia i sodę, dodajemy sól, mieszamy, następnie łączymy z masą mokrą, krótko wyrabiamy do połączenia składników.
Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy całkowicie (najlepiej upiec wieczór wcześniej), polewamy masą mascarpone (wymieszane składniki z podanych wyżej proporcji), posypujemy wiórkami startej marchewki (ewentualnie wiórkami, orzechami, skórką pomarańczową itp.). Smacznego!

Ciasto marchewkowe z masą mascarpone
Ciasto marchewkowe z masą mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *