Cytrynowa tarta kukurydziana

Cytrynowa tarta kukurydziana (idealna dla osób na diecie bezglutenowej)

Składniki:

2 jajka
100 g masło
100 g cukier
100 g migdały
80 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tarta skórka cytryny
100 g soku cytrynowego
2 łyżki miodu
(tortownica 18 cm )

Przygotowanie:

CIASTO:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno posiekanymi migdałami oraz miodem.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypkich i otartą skórkę cytrynową.Gotową masę przekładamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami delikatnie posmarowanymi masłem.

Pieczemy ok.40 min/180 C (do suchego patyczka).

DO NASĄCZENIA:
Sok z cytryn gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min.
Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.
Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia. Następnie polewamy gorzką czekoladą i dekorujemy ulubionymi owocami! Smacznego!

Cytrynowa tarta kukurydziana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *