Czekoladowy torcik z bananami – wersja fit

Przedstawiam Wam prawdopodobnie najlepszy torcik jaki w życiu jadałam i sama zrobiłam. Rozpływa się w ustach – jest puszysty, słodki a do tego FIT (bez cukru).

Biszkopt
Składniki: (na tortownicę 22 cm.):

5 jajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie)
1 łyżka płynnego miodu (mogą być 2 łyżki jeśli lubicie bardzo słodko) zamiennik ¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki (najlepsza będzie ta o obniżonej wartości glutenu – typ 650, możecie dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która powoduje obniżenie zawartość glutenu w mące pszennej.
¼ szklanki kakao (takiego prawdziwego)
trochę oleju do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę i kakao przesiej przez sitko. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, powoli dodaj miód (zamiennik cukier), ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku, na koniec bardzo delikatnie wsyp mąkę z kakao i krótko wymieszaj łopatką. Masa powinna być puszysta z pęcherzykami powietrza. UWAGA ważne, żeby jej nie nie zmiszczyć, dlatego trzeba ją delikatnie przełożyć do wysmarowanej wcześniej olejem i posypanej mąką – tylko spód (lub wyłożonej papierem) tortownicy.

Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczony biszkopt odłóż do przestudzenia. Jak będzie zimny wyjmij z tortownicy – zdejmij obręcz foremki. Przekrój ciasto na pół i posmaruj masą czekoladową, na wierzch dla dekoracji posyp startą gorzką czekoladą.

Krem czekoladowy
Składniki:
2 łyżki kakao (tak, tego prawdziwego;))
2 mocno dojrzałe banany (będą słodsze)
łyżka miodu
garść rozdrobnionych orzechów laskowych

Zmiksuj w blenderze banany, miód i kakao. Do powstałego kremu dodaj orzechy i nadal miksuj na jednolitą masę. Po kilku chwilach krem będzie gotowy!
Smacznego!

fit torcik czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *