Przepis na domowe mleko kokosowe

Już wiecie ile dobroczynnych właściwości ma kokos czytaj TUTAJ! Dlatego na pierwszy rzut zdradzamy Wam przepis na pyszne, niedrogie i szybkie w przygotowaniu wegańskie mleko. Spróbujcie je przygotować i pochwalcie się w komentarzu Waszym pomysłem na mleko kokosowe do śniadania <3

Domowe mleko kokosowe

Składniki na 1,5 l mleka:
200 g wiórków kokosowych
2 l przegotowanej, ciepłej wody.

Przygotowanie:
Wiórki zalać 1 litrem wody i miksować około 3 minuty.
Gęste sitko lub gazę położyć na misce i zmiksowane wiórki z wodą, następnie porządnie odcisnąć.
Odciśnięte wiórki zalać pozostałym 1 litrem wody i ponownie zmiksować, a następnie odcedzić i odcisnąć.

Gotowe mleko przelać do butelki, może stać w lodówce do 3 dni, przed użyciem polecam energicznie wstrząsnąć butelką! Mleko kokosowe z powodzeniem zastąpi to tradycyjne. Możecie używać go do zabielania kawy, jako dodatek przy produkcji wypieków czy naleśników. A wy używacie w swojej kuchni samodzielnie przygotowanego mleka kokosowego?

mleko_kokosowe_przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *