Błyskawiczne ciasto z jogurtów greckich

Dziś na drugie śniadanie proponujemy Wam pyszne ciasto jogurtowe 
Możecie upiec je dziś i jeść jutro przez cały dzień! Do jego przygotowania nie potrzebujecie miksera.
To wspaniały wypiek dla początkujących. Jest to ciasto podstawowe, z którymi możecie zrobić wszystko co tylko przyjdzie Wam do głowy – np. dodać bakalie, kakao, polać polewą, przełożyć masą czekoladową lub bitą śmietaną. U nas z jabłkami i konfiturą żurawinową Jest pysznieeeee
Błyskawiczne ciasto z jogurtów greckich

Składniki:
3 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 szklanki (200 g) mąki pszennej
1 szklanka miodu
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowujemy dwie miski, do pierwszej – wlewamy oraz oliwę, dodajemy jajka i miód. Masę lekko mieszamy łyżką.

Do drugiej miski wsypujemy 3 szklanki przesianej mąki. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Następnie składniki z pierwszej miski „mokre” wlewamy do „suchych”. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wlewamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego. Pieczmy ok.40-50 minut w temperaturze 180°C na 40-50 minut. Jeśli miód i jogurt był rzadki pieczmy chwilę dłużej. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło – suchy patyczek oznacza, że ciasto gotowe.

ciasto z jogurtow greckich

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *