Torcik z tuńczykiem i jajkiem, podany na krakersach

Przepis na to pyszne śniadanie jest naprawdę prosty! A torcik zrobicie bardzo szybko!

Torcik z tuńczykiem i jajkiem, podany na krakersach

Składniki:
18 szt krakersów
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jajka
ok. 5 łyżek majonezu ( u nas light) lub jogurt grecki
pieprz, ulubione przyprawy
ketchup/ przecier pomidorowy
szczypiorek i plasterki rzodkiewki do posypania

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Delikatnie oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, dodać przyprawy, wymieszać.W drugiej miseczce w ten sam sposób przygotować żółtka.

Do tuńczyka dodać ketchup i przyprawy – dokładnie wymieszać. Szczypiorek drobno pokroić. Rzodkiewkę pokroić na plasterki

Wykonanie: Na talerzu ułożyć obok siebie, w kształt kwadratu, 9 krakersów, wyłożyć masę z tuńczyka, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, wyłożyć masę jajeczną – najpierw białka a na to żółtka, wszystko wyrównać. Wierzch posypać plasterkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem.

Odstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

torcik_na_slono

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *