Kokosowe minibajaderki

Kokosowe kulki, przypominają trochę mini bajaderki. To czym z nimi wygrywają to głęboki, niezapomniany smak oraz niska kaloryczność.
Kulki szczególnie polecamy na drugie śniadanie lub jako zdrową przekąskę potreningowa. Nie przeraźcie się długą listą składników, wykonanie kulek jest naprawdę banalne i ekspresowe.

Przepis na ok. 30 kulek.

Składniki:

1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków żytnich
50 g orzechów brazylijskich
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
4 duże figi suszone
1/3 szklanki wody
ok. 1 szklanka wiórków do obtoczenia

Wykonanie:

Wiórki, płatki żytnie, orzechy zmiel na mąkę na mąkę.
Do miski wsyp zmielone składniki suche, dodaj kakao, miód, olej kokosowy
Figi i wodę blenduj na gładką masę i dodaj do pozostałych składników.
Ugniataj masę ręką, aby była kleista. Kulki obtocz w wiórkach. Odkłóż na talerz.
Chłodź w lodówce min. 3 godziny, najlepiej cała noc.
Smacznego :)

kulki_jaglane_1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *