Sałata z burakami, serem feta i szparagami

Składniki/ 2 porcje
6 zielonych szparagów
2 małe buraki
1 garść roszponki
1 garść szpinaku
60 g sera feta
skór
kilka listków bazylii

SOS MIODOWO MUSZTARDOWY z nutą pomarańczy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z pomarańczy
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

1. Umyte i osuszone buraki zawinąć w folię aluminiową (każdy oddzielnie), piekarnik nagrzać do 180 stopni – buraki piec ok. 1,5 godziny. Buraczki powinny być upieczone al dente. Po upieczenie buraczki wystudzić i obrać ze skórki. Śmiało możecie je przygotować wcześniejszego dnia.

2. Szparagi umyć, obrać twardą skórę i odłamać twarde końce (będą łamały Wam się pod palcami). Pokrojone szparagi ugotować na parze ok. 2 minut.

3. Szpinak i roszponkę umyć i porwać na małe kawałki.

4. Na talerzyki wyłożyć szpinak i roszponkę, wyłożyć plasterki sera feta, buraki i szparagi. Polać sosem miodowo-musztardowym – wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
Smacznego!salatka_buraki_szparagi

2 thoughts on “Sałata z burakami, serem feta i szparagami

  • 12 maja 2016 at 14:25
    Permalink

    Fajne połączenie składników! :) I co za kolory! :)

    Reply
    • 16 maja 2016 at 19:23
      Permalink

      Amanda, serdecznie polecam ten przepis :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *