Czekoladowa tarta z oreo i truskawkami – słodki prezent na Dzień Matki

Czekoladowa tarta z oreo i truskawkami – słodki prezent na Dzień Matki

Wielkimi krokami zbliża się 26 mają – Dzień Matki. Mam dla Was pomysł na niebanalny prezent na tą okazję – pełna słodyczy czekoladowa tarta z truskawkami i ciasteczkami oreo.

Nasza mama uwielbia piec ciasta i robi to doskonale. Od kiedy pamiętam, zapach domowych wypieków unosił się w całym domu. Postanowiłam więc upiec dla niej tartę doskonałą.
Pewnie słyszeliście o stereotypach, mówiącym o tym, że tarta to ciasto trudne – bo boki albo opadają albo za bardzo się spiekają. A może przy pierwszej próbie nie mogliście wyjąć ciasta z formy?

Jest jednak rada na to aby tarta wyszła Wam doskonała – dobry przepis i idealna forma.

Zacznijmy od formy!
Zastanawiałam się, czy wybrać formę ceramiczną, silikonową z wyjmowanym talerzem, czy może szklaną. Nie brałam pod uwagę form metalowych, ponieważ zauważyłam, że ich boki bywają cięższe niż podstawa i często są pochylone na zewnątrz. Co sprawia, że boki mocniej się przypiekają. Jednak buszując w sklepie internetowym Rossi.pl w poszukiwaniu formy idealnej, moją uwagę zwróciła właśnie Forma metalowa marki Kaiser, jednak udoskonalona – stalowy szkielet został pokryty ceramiką.

Wymiary:
średnica 28 cm
Materiał:
szkielet stalowy pokryty ceramiką
Producent:
Kaiser La Forme Plus La Forme Plus forma do ciasta kruchego i Quiche
Gwarancja:
10 lat od producenta

Byłam ciekawa, czy zapewnienia producenta spełnią moje oczekiwania. Pierwsze wrażenia były pozytywne. Boki formy nie są pochylone, a powłoka składa się z dwóch warstw co umożliwia idealne rozprowadzenie ciepła. Forma ma wyjmowany talerz, który się nie rysuje, testowałam krojenie nożem po jego powierzchni i nie widać najmniejszej rysy. Forma przystosowana jest do temperatur od -40 do +260 stopni Celsjusza. Dla niektórych minusem może być to, że nie zaleca się jej myć w zmywarce. Jednak pocieszę Was, mycie formy jest proste, ponieważ ciasto do niej nie przywiera – nie potrzebujecie smarować jej tłuszczem czy posypywać bułką tartą. Ale najważniejsze są efekty!

Tarta wyszła piękna i pyszna! Chwytajcie przepis!

 

tarta_oreo_truskawkiCzekoladowa tarta z truskawkami i ciasteczkami oreo

Składniki na tartę:
280 gram mąki owsianej
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
150 gram ksylitolu
230 gram zimnego masła lub 230 gram mocno schłodzonego oleju kokosowego
1 jajko

Przygotowanie:
Przesiać dokładnie mąkę, dodać kakao, ksylitol, proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę masło. Wszystko zmiksować aż powstaną małe okruchy ciasta, dodać jajko i krótko wszystko razem zmiksować na gładką masę. Szybko rękami ulepić kulkę z ciasta i włożyć na 40 – 60 min do lodówki.

Na stolnicy rozwałkować ciasto, (można położyć na nią papier do pieczenia i dodatkowo podsypać mąką – będzie łatwiej przenieść ciasto na formę), formując okrąg o średnicy kilka centymetrów większej niż forma do pieczenia. Przenieść ciasto na formę i bardzo dokładnie docisnąć palcami do jej spodu i brzegów. Formę wyłożoną ciastem wstawić do lodówki na 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Po wyjęciu ciasta z lodówki, dno nakłuć widelcem. Ciasto okryć papierem do pieczenia i wysypać na niego obciążenie np. suchy ryż. Piec przez 15 minut, następnie usunąć papier i obciążenie i dalej piec ok. 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Składniki na krem:
250 gram bardzo zimnej śmietanki 36%
250 gram serka mascarpone
4 łyżki ksylitolu
4 łyżki kakao

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając ksylitol. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, bardzo krótko ale tak aby wszystko połączyło się na jednolitą masę.

Składniki do dekoracji
9 ciasteczek oreo
5 truskawek
Tartę dekorujemy ciastkami oreo i truskawkami. Tak jak na załączonym obrazku. Życzymy smacznego!

tarta_oreo_truskawki

 

One thought on “Czekoladowa tarta z oreo i truskawkami – słodki prezent na Dzień Matki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *