Tydzień ze śniadaniem w Białej – dzień 5: Berlińskie

Dziś na śniadanie Biała kusi nas zestawem prosto z Berlina – Maślanym Croissantem ze słodkim bazyliowym twarogiem, domową konfiturą, owocami i szklanką soku lub kawą śniadaniową.

Jedna z legend mówi, że croissanty pobudził do życia Polak – Franciszek Kulczycki. Kiedy w 1683 roku, niedaleko Wiednia na wzgórzu Kahlenberg, wojska austro-niemieckie pokonały tureckie, Franciszek Kulczycki, który był dyplomatą oraz właścicielem pierwszej w Wiedniu kawiarni Zur blauben Flasche, wpadł na pomysł aby upamiętnić wygraną nad armią turecką i poprosił znajomego piekarza o stworzenie pieczywa w kształcie półksiężyca. Do Francji przywiozła je Maria Antonina, która była ich wielbicielką dopiero ponad sto lat później.

Natomiast pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Niezależnie od tego jak i kiedy powstały pierwsze croissanty, dzisiaj każdy choć raz w życiu miał okazję ich spróbować. Tradycyjnie są to maślane rogaliki z ciasta francuskiego bez nadzienia. Jednak wciąż tworzone są coraz to nowe smaki croissantów. Nasze ulubione oprócz klasycznych, to te z malinami. Świetnie smakują także na słono np. z serem, lekko zapieczone.

Berlińskie croissanty w Białej to śniadanie jak ze snu. Croissant był świeży, kruchy, miękki a zarazem dość puszysty, miał widoczne warstwy i był lekko maślano-mokry – dla nas rogalik idealny! Bazyliowy twaróg i konfitura nadały mu pożądanej słodyczy i charakteru. Sezonowe owoce maliny i truskawki dopełniły naszego szczęścia i z pewnością możemy croissanta z Białej wpisać na naszą listę tych ulubionych!

croissant

 

IMG_20160829_224030

 

GDZIE: Biała – zjedz i wypij , Ul. Francuska 2, Warszawa

PROPOZYCJA ŚNIADANIA: Śniadanie Berlińskie: Maślany Croissant ze słodkim bazyliowym twarogiem, domową konfiturą, owocami i szklanką soku lub kawą śniadaniową.

ZA ILE: 24,30 zł

One thought on “Tydzień ze śniadaniem w Białej – dzień 5: Berlińskie

  • 14 lipca 2017 at 10:04
    Permalink

    Uklad odpornosciowy dziecka szkoli sie do 12 roku wzrastania. Zdaniem specjalistów, czeste infekcje u niemowlat, które uczeszczaja do zlobka lub przedszkola, to granica. To po nisku kolejny sezon, sluzacy wzmocnieniu ukladu odpornosciowego. Organizm dziecka przez stosunek z wirusami, wytwarza przeciwciala, które ulatwia mu w zwalczeniu kolejnych infekcji. Jesli maluch ma czesciej niz 6 do 8 razy w roku, to dowód, iz warto zasiegnac informacji specjalisty specjalisty.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *