Patelnia Woll Diamond Lite – must have w każdej kuchni – recenzja

Niezależnie od tego czy w kuchni spędzacie każdą wolną chwilę i jest to Wasz sposób na kreatywne i pyszne zagospodarowanie wolnego czasu, czy gotowanie to dla Was po porostu zaspokajanie podstawowych życiowych potrzeb każdy z Was zgodzi się ze mną, że właściwe narzędzia do przygotowania potraw to podstawa.

Patelnia towarzyszy mi codziennie, poza daniami obiadowymi – chrupiącymi nuggestami z kurczaka, czy soczystym stekiem przygotowuje na patelni – śniadania. Nic tak nie nasyca mojego porannego głodu jak pyszne placuszki z bananem, omlet z owocami czy po prostu jaja sadzone.

O patelniach tytanowych słyszałam wiele pozytywnych opinii, przede wszystkim zachwyciły mnie głosy, że mają one nieprzywierającą powłokę i są bardzo łatwe w myciu. Jak dla mnie rewelacja! Testowałam wiele patelni teflonowych i ceramicznych, przeszłam z nimi zarówno wyboistą jak i piękną drogę, której efektem były naprawdę pyszne potrawy ale z żadnej nie byłam do końca zadowolona. Dlatego kiedy otrzymałam propozycje testowania patelni Woll Diamond Lite podeszłam do tematu sceptycznie.

Potrzebowałam Patelni uniwersalnej, takiej na której zarówno przygotuję naleśniki jak i usmażę mięso czy przygotuje warzywa, wybrałam patelnię Woll Diamond Lite niską o średnicy 28 cm.

Efekt testów przeszedł moje oczekiwania, patelnia nie tylko ma nieprzywierającą powłokę – do jej umycia wystarczy kawałek papieru – serio! Co ważniejsze, od innych patelni odróżnia ją to, że potrawy na Woll Diamond Lite przygotujecie szybciej, mięso będzie bardziej soczyste a naleśniki idealnie żółte i gładkie bez przypalonych dziurek! Brzmi jak bajka?

placuszki

Zachwyca również odpinana rączka – jeśli wymaga tego przepis możecie najpierw podsmażyć potrawę na patelni a następnie wypiąć rączkę, włożyć patelnie do piekarnia i kiedy danie będzie gotowe chłodnym uchwytem wyciągnąć naczynie. Odpinana rączka ułatwia też przechowywanie naczynia i mycie w zmywarce! Woll Diamond Lite to nie patelnia to mój nowy najlepszy przyjaciel w kuchni!

najlepsza_patelnia

Podsumowanie po miesiącu użytkowania patelni Woll Diamond Lite:

Zdrowie i wygoda 

Nieprzywierająca powłoka sprawia, że produkty przygotowane na patelni zachowują swoje cenne witaminy. Posiłki możecie przygotować z minimalną ilością tłuszczu lub całkowicie go wyeliminować. Mycie staje się naprawdę przyjemne. Patelnię można włożyć do zmywarki ale zapewniam, że umycie jej gąbką i przetarcie ręcznikiem kuchennym nie zajmie Wam więcej niż minutę. Koniec z szorowaniem patelni po przygotowaniu jajecznicy!

Oszczędność czasu, pieniędzy i dbałość o środowisko

Byłam zaskoczona tym jak patelnia Diamod Lite przewodzi ciepło, brzegi naczynia podczas smażenia były zupełnie zimne więc koniec z poparzonymi palcami! Dystrybucja ciepła jest jednorodna i odbywa się w środku naczynia, co sprawia, że jedzenie jest smażone dużo szybciej i równomiernie. My dzięki temu oszczędzamy czas, pieniądze i dbamy o środowisko!

Trwałość i wieloletnia gwarancja    

Specjalna tytanowo – diamentowa powłoka – zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia. Tytan jest bardzo trwałym materiałem, świadczy o tym chociażby gwarancja producenta, aż na 25 lat!

Nie znalazłam wad tej patelni, nie zgodzę się że jest nią to cena. Pomimo tego, że jest wysoka, niesamowita jakość produktu z nawiązką ją rekompensuje. Oszczędność czasu, energii, niesamowita trwałość naczynia oraz smak przygotowanych na niej potraw sprawia, że uśmiecham się pracując z nią w mojej kuchni.

Na zakończenie przedstawiam Wam przepis na pyszne śniadanie, które przygotowałam na patelni Woll Diamond Lite.

Do przygotowania tej potrawy wystarczy Wam kilkanaście minut, a patelni użyjecie zarówno na kuchence jak i w piekarniku. Zachęcę Was jeszcze bardziej, jest to jedno z ulubionych śniadań Jamiego Oliviera:

„Wracam do tego dania, bo jest hitem. Każdy uwielbia śniadania na ciepło. To porcja dla dwóch osób, ale łatwo zwiększysz proporcje dla większej liczby gości” – mówi Jamie.

Składniki:
• 1 kiełbasa wieprzowa
• kawałek kaszanki (2-cm grubości)
• 2 plastry wędzonego boczku
• 5 średniej wielkości pokrojonych w plastry grzybów
• 4 pomidorki koktajlowe
• 2 jajka
• bagietka
• oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1.  Piekarnik z funkcją grilla rozgrzej do temperatury 200 stopni C.  Na patelni o średnicy 28 cm rozgrzej odrobinę oliwy. Przekrój kiełbaskę na pół i połóż razem z boczkiem i kaszanką na rozgrzaną patelnię. Smaż około 5 minut, następnie przerzuć mięso na drugą stronę i smaż przewracając do momentu aż nabierze chrupkości.

2.   Dodaj na patelnię grzyby i pomidory, smaż około 5 minut. Odgarnij składniki na boki patelni, na środek wbij jajka. Poruszaj lekko patelnią, aby rozprowadzić białko. Smaż przez 2 minuty, następnie wstaw do piekarnika na 3 minuty, lub do momentu gdy jajka zetną się tak jak lubisz.

3.     Podawaj na patelni z ulubioną bagietką.

jamie_olivier_sniadanieSmacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *