Tarta z mascarpone truskawkami i malinami

Przestawiamy Wam dziś przepis na tartę doskonałą. Prostą i szybką w przygotowaniu a do tego przepyszną! Skorzystajcie z ostatnich chwil dostępności świeżych malin i truskawek i wypróbujcie ten przepis! Obiecuję, że nie pożałujecie!

Składniki:
Na ciasto:
– 1 jajko
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła/ lub zmrożony olejem kokosowym również 100 g (wersja fit)
– 2 łyżki cukru pudru/ lub 2 łyżki cukru trzcinowego (wersja fit)

Na krem mascarpone:
– 250 g serka mascarpone
– 250 ml śmietany 30% (schłodzonej w lodówce)
– 1 łyżka cukru pudru/ lub 1 łyżka cukru trzcinowego (wersja fit)
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– maliny i truskawki (w sumie ok. 400 gram)

Przesiewamy mąkę, dodajemy 2 łyżki cukru pudru lub cukru trzcinowego  i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko ucieramy do momentu aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i zagniatamy rękami, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 15 minut.

Następnie wałkujemy, przenosimy do formy, oblepiamy boki i ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy na nie papier do pieczenia i obciążamy (świetnie w tej roli sprawdzi się fasola).

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Pieczemy ciasto około 15 minut w 200 stopniach, po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy przez 5 – 10 minut.

Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem lub cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym.
Delikatnie, niewielkimi partiami dodajemy do serka ubitą wcześniej śmietanę, tworząc jednolitą kremową masę. Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone ciasto i na niego kładziemy maliny i truskawki. Przez godzinę schładzamy je w lodówce i pałaszujemy ze smakiem!

tarta_z_malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *