Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem

Dzień dobry! :) Przyszła wiosna – na naszych talerzach pojawiły się intensywne kolory, z tej okazji mamy dla Was pyszny przepis na wytrawną tartę z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpinakiem i serami,! Tarta jest szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca, idealna na śniadanie!

Przepis:
spód:
1 opakowanie ciasta francuskiego (dobrze czytacie, wyjątkowo tego ciasta nie przygotowuje samodzielnie, gotowiec świetnie się sprawdza)

farsz:

1 pierś z kurczaka
2 garści świeżego szpinaku lub 200 g mrożonego
1/2 pomidora
1/2 kostki sera feta

masa:

4 jajka
150 ml śmietany 18%
2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
pieprz, sól
bazylia
2 ząbki czosnku

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na oleju. Świeży szpinak dusimy na patelni z wodą, tak by stracił na objętości i zmiękł. Mrożony szpinak w kostkach rozmrażamy na wolnym ogniu ok. 10 minut dolewając trochę wody, dodajemy 2 ząbki czosku przeciśnięte przez praskę, wszystko ze sobą mieszamy.

W miseczce mieszamy 3 jajka ze śmietaną, parmezanem, świeżo mielonym pieprzem (nie żałujemy) i bazylią.

Foremkę do tarty wypełniamy ciastem, które nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Na spód układamy warstwę szpinaku, kładziemy kawałki kurczaka oraz pomidora. Zalewamy wszystko masą, na wierzch kruszymy ser feta. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 25 min. Tartę podajemy na ciepło udekorowaną świeżą bazylią.

IMG_1414

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *