Pasta z jajka i awokado

Nigdy nie lubiłyśmy przygotowywać nudnych kanapek. Ważne był dla nas to, żeby były zdrowe i pysznie wyglądały! Ostatnio wpadł nam w ręce przepis na pastę z jajkiem i awokado, a że uwielbiamy oba składniki postanowiłam przygotować z nich coś ekstra. Siostrze przypadło chrupkie pełnoziarniste pieczywko z tą pastą do gustu. Myślę, że Wam też posmakuje! :)

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo
1 dojrzałe awokado
1/2 cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka oliwy extra vergine
kilka listków pietruszki

Przygotowanie:

Ugotować jajka na twardo, pozostawić do ostudzenia, obrać ze skorupek, posiekać w drobną kostkę i włożyć do miseczki.
Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę a miąższ pokroić w kosteczkę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Następnie awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cebulką. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Dodać oliwę oraz kolendrę lub pietruszkę. Pastę rozgnieść widelcem lub zblendować na gładką masę.

Podawać z pieczywem lub z krakersami – pasta świetnie się sprawdzi jako dip. Można udekorować plastrami jajka kolendrą lub pietruszką.

Untitled design

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *