Cukinioburger

Cześć! Przy piąteczku przedstawiam Wam przepis, który sprawdzi się zarówno jako pyszne śniadanie w weekendowy poranek ale może być też świetnym pomysłem na przystawkę, koreczek lub przekąskę podczas sobotniego przyjęcia. Cukinioburger, w wersji mini to zdrowa alternatywa dla mięsa schowanego w bułce. To połączenie smaków napewno Was zaskoczy, powiem więcej pokochacie je!

Składniki:

mięso:
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 kg wołowiny
1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki
3 – 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
papryka
tymianek

dodatki:
kilka liści sałaty
1 pomidor
1 fioletowa cebula
1 cukinia

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na sitku na m.in. 30 minut. Myjemy liście sałaty i rwiemy je ja małe części kroimy w plasterki pomidora i fioletową cebulę. Przygotowane warzywa odstawiamy na bok i bierzemy się za mięso.

Kroimy mięso na kawałki i posypujemy przyprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko wrzucamy do maszynki do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtko i wszystko ze sobą delikatnie łączymy. Uformować kotleciki biorąc na każdego 70-80 gram mięsa. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, posypujemy pierwsze 8 burgerów solą z jednej strony i układamy na patelni (posoloną stroną do patelni).

Grillujemy na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Cały czas uważamy aby temperatura patelni nie zmniejszyła się i burgery nie wypuściły soków.

Następnie posypujemy solą drugą stronę burgerów i przewracamy e na drugą stronę, dalej grillujemy. Po 3 minutach zdjemujemy burgery z patelni i układamy na desce.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej plastry cukini posypane rozmarynem – około 5 minut każdą ze stron.

Z tak przygotowanych produktów składamy nasze miniburgerki. Na plastrze cukini układamy sałatę, kładziemy na nią mięso, pomidora i kawałki filoetowej cebuli, wszystko przykrywamy kolejnym plasterkiem cukini. Całość przebijamy wykałaczką. Smacznego!

 

IMG_0966

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *