Smażona kiełbasa z jajkiem

Niezmiernie miło nam czytać, że coraz więcej z Was uważa śniadanie za najważniejszy posiłek dnia. Poranek z aromatyczną kawą i smacznym kąskiem na talerzu, nie tylko da nam mnóstwo energii ale również pozytywnie nastroi na zbliżający się dzień.

Dodatkową dawką optymizmu będą kolory na Waszym talerzu. jeśli u Was za oknem jest wciąż ponuro, przygotujcie smażoną kiełbasę z jajkiem i warzywami. Czy patrząc na to danie nie uśmiechacie się do siebie? :)

Smażona kiełbasa z jajkiem

Składniki na 2 porcje:
– 15 dag cienkiej kiełbasy
– 1 cebula
– 1/2 szklanki mocno posiekanego szpinaku
– 2 jajka
– 3 pieczarki
– listki bazylii
– sól
– pieprz
– zioła prowansalskie

(porcja dla 2 osób – punkt trzeci możesz przygotować na dwóch patelniach aby każdy mógł zajadać ze swojej)

Sposób wykonania:
1. Paprykę umyj, usuń ogonek i nasionka, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę obierz i posiekaj na małą kostkę. Kiełbasę potnij na plasterki.

2. Na dużej patelni z czterech stron smaż kiełbasę, cebulę, szpinak, paprykę i pieczarki. Uważaj aby składniki się ze sobą za bardzo nie zmieszały, dzięki temu finalnie łatwiej będzie nam ułożyć składniki i danie będzie pięknie wyglądało.

3. Na małą patenię wbijamy dwa jaja i smaż na małym ogniu, w momencie kiedy jajka będą lekko ścięte na białko ułóż wcześniej podsmażoną kiełbasę i warzywa (pieczarki, paprykę, cebulę, szpinak) i smaż do momentu odpowiedniego ścięcia jajek. Udekoruj listkami bazylii. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Miłego dnia!IMG_1447

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *