Talarki z burakiem i fetą

Przepis na talarki zrodził się z upieczonych w zbyt dużej ilości buraków do obiadu. Dzięki temu przygotowanie pyszego śniadania zajęło mi 10 minut, tyle samo potrzebowałam aby je upiec! Talarki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i nadają się zarówno na pierwsze i drugie śniadanie jaki i zastępstwo kanapek na imprezie, czy po prostu przekąskę.
Składniki na 14 sztuk:
300 g gotowego ciasta francuskiego
2 buraki
200 g sera feta
odrobina oliwy
pieprz ziołowy lub czarny
Przygotowanie:

1. Umyte buraki włóż do rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 40-90 minut zależnie od wielkości. Małe buraki będą upieczone po 40 minutach duże i bardzo duże wymagają więcej czasu. Buraki ostudź, obierz i pokrój w plasterki.

2. Ser Feta pokrój w kostkę.

3. Z rozłożonego ciasta francuskiego, za pomocą szklanki lub kubka wykrój krążki. Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj kilka razy widelcem.
4. Każdy z krążków posmaruj oliwą, połóż na nim plaster buraka, posyp serem feta oraz pieprzem
5. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach zajrzyj przez szybkę piekarnika, jeśli brzegi nadal są blade, zostawiamy na kolejne 2-3 minuty.
Talarki smakują doskonale na ciepło jak i na zimno, dlatego będą też idealna przekąską na drugie pudełkowe śniadanie do pracy :)
IMG_1449

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *