Frittata ze szpinakiem

Na dzisiejsze leniwe śniadanie polecamy Wam frittatę ze szpnakiem i mozarellą. To niesamowicie sycące danie, które doda Wam energii na cały dzień!

Porcja dla 4 osób
Patelnia o średnicy 28 cm.
Składniki:
– 9 jajek
– 4 łyżki mleka
– 200 g szynki
– 200 g szpinaku
– 150 g sera mozzarella
– 1 łyża masła
– 2 zabki czosnku
– 1 papryka
– szczypiorek
– natka pietruszki
– bazylia, oregano, pieprz, sól

Przygotowanie:
Roztrzepać jajaka z mlekiem, dosypując przyprawy, dodać także pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekaną natkę pietruszki i szypiorek. Przeciśniety przez praskę czosnek usmażyć na maśle, dodać umyty i osuszony szpinak i smażyć ok 2 min.

Natępnie wlać masę jajeczną i dodać pokrojoną paprykę, ser mozzarella i całość smażyć na małym ogniu bez mieszania ok 3 min. Natępnie przełożyć do paltelnie do rozgzranego piekarnika (ok 180 stopni) i piec ok 15 min aż całość się zetnie. Do tego dania przydatna patelnia z odpiananą rączką, którą możesz włożyć do piekarnika.

Smacznego! :)

fritata2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *