Żytnie pancakes

Placuszki, pancakes, naleśniki, kocha je cały świat! Coraz częściej goszczą też w naszych polskich domach, nic dziwnego wymagają niewielu składników, są niezwykle proste w przygotowaniu i po prostu pyszne!

Źródło przepisu

Składniki:(3-4 porcje)

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka mleka
  • 200 gram naturalnego homogenizowanego serka
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia do miski.
  • Dodaj syrop z agawy, jajka, mleko oraz olej kokosowy lub roztopione i przestudzone masło.
  • Za pomocą miksera rozmieszaj składniki aż dokładnie się połączą i znikną wszystkie grudki.
  • Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
  • Patelnię rozgrzej niezbyt mocno.
  • Wylewaj po porcji ciasta i smaż bez tłuszczu.
  • Odwróć na drugą stronę, gdy powierzchnia ciasta zacznie się ścinać i pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • Dosmaż placki z drugiej strony i przekładaj na półmisek.
  • Podawaj od razu z owocami, serkiem homogenizowanym, jogurtem, konfiturą, miodem lub syropem klonowym itp.

IMG_3479

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *