Fit torcik buraczany

Burak, był zdecydowanie niedocenianym warzywem! Tradycyjnie używany do sałatek obiadowych na szkolnych stołwkach, nie kojarzy nam się zbyt wykwintnie. Burak obniża ciśnienie krwi, oczyszcza ją oraz powoduje wzrost liczby czerwonych krwinek, wykorzystuje się też go w leczeniu grypy, a także w walce ze zgagą!

Czas na przepis! Na szczęście w erze blogów i instagrama ciasta z warzywami nie dziwią dzisiaj nikogo. Większość z Was doskonale zna ciasto szpinakowe, czy marchewkowe. Czas na randkę z burakiem! 😀

Składniki na ciasto:

  • 300g buraków
  • 100g gorzkiej czekolady minimum 70%
  • 80g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka kakao

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie ciasta:

  • Ugotowane wcześniej buraki, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy ją do buraków i mieszamy.
  • Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe płynne składniki: jajka, olej, miód i wodę. Mieszamy do połączenia.
  • Pozostałe składniki (suche) mąkę,  kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski
  • Do suchych składników dodajemy płynne i dokładnie mieszamy.
  • Masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy (moja 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 minut.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy wzdłóż na pół i przekładamy je przygotowanym kremem – na spód z dodatkiem kakao a następnie biały
  • Na wierzch wylewamy polewę, dekorujemy wiórkami kokosowymi i malinami.

Przygotowanie kremu:

  • Wyjmujemy masę kokosową z puszki,  przekładamy ją do miski (w puszce powinna zostać woda kokosowa – ubijamy tylko stałą część).
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Rozdzielić masę na pół i do jednej z części wsypać jedną łyżkę kakao i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Przygotowanie polewy:

  • Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kapieli wodnej lub w mikrofali.
  • Studzimy, całość mieszamy i czekamy aż  nieco przestygnie, polewamy nią ciasto.

Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi i malinami!

IMG_4480

Smacznego!

 

One thought on “Fit torcik buraczany

  • 8 czerwca 2017 at 13:41
    Permalink

    Wspaniały przepis <3 jeszcze nie robiłam wypieków z buraka:) zrobię je na weekendzie <3

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *