Jaglane naleśniki

szenne wypieki są przepyszne, ciasta pulchne a naleśniki puszyste. Jednak mąka pszenna nie należy do najzdrowszych, dlatego staramy się ją zastępować. Świetną alterantywą jest mąka jaglana (możecie ją kupić lub przygotować samodzielnie mieląc na mąkę kaszę jaglaną).

Dziś propozycja dla alergików i osób, które nie tolerują glutenu oraz dla tych, którzy lubią zdrowo i pysznie zjeść! Zapraszamy na jaglane pyszne śniadanie!

Składniki:

  • 120 g mąki jaglanej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 30 g oleju kokosowego
  • woda mineralna gazowana

Przygotowanie

  • Oddzielamy białka od żóltek. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtka oraz mleko i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy olej kokoswoy i ponownie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min
  • Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • Dodajemy odrobinę wody gazowanej, mieszamy masę i dodajemy białka, delikatnie wszystko mieszając szpatułką
  • Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto powinno swobodnie się po niej rozprowadzać, jeśli jest zbyt gęste, rozcieńczcie je woą. Smażymy do czasu zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i znów smażymy

Nadzienie i polewa

200 g twarogu miksujemy z 100 g jogurtu i łyżeczką miodu. Polewamy zmiksowanymi truskawkami z łyżeczką miodu i odrobiną jogurtu! Dekorujemy truskawkami!

IMG_5319

Smacznego!

One thought on “Jaglane naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *