Mannowo – truskawkowy ‚sernik’

To propozycja dla osób kochających truskawki, dbających o linię a także tych którzy nie tolerują laktozy. Mannowy sernik jest bezmleczny, a nadal przepyszny a do tego FIT!

Składniki na spód:
150 g ciastek owsianych – przepis tutaj
50 g oleju kokosowego
Ciasteczka kruszymy ale tak aby zostały lekkie grudki, dodajemy olej kokosowy i wszystko razem łączymy.

Dno blaszki o średnicy 20 cm przykrywamy papierem do pieczenia. Wykładamy dni i boki masą ciasteczkową, wyrównujemy i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Składniki na truskawkową masę mannową:

300 g truskawek
1/2 szklanki kaszy manny
1 szklanka gorącej wody
2 łyżeczki ksylitolu
125 ml śmietanki kokosowej, czyli tłustej i gęstej części z mleka kokosowego z puszki)
1,5 łyżki żelatyny w proszku
1/4 szklanki wody

Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy kaszę mannę, kiedy zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu ciagle mieszając ok. 5 min (instrukcja na opakowaniu kaszy) Studzimy.

Ciepłą kaszę łączymy z truskawkami i ksylitolem. Wszystko razem blendujemy do momentu otrzymania jednolitej, bardzo gładkiej masy.

Żelatynę chwilę wcześniej zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy na 10 minut aby napęczniała. Następnie podgrzewamy ją i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie może być żadnych grudek. wymieszać, do jej rozpuszczenia.

Do masy truskawkowo-mannowej wlewamy śmietankę z mleczka kokosowego, mieszamy do połączenia się składników.
Przygotowaną masę przelewamy do tortownicy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin.

Dekorujemy sernik plasterkami truskawek i kwiatkami!

P.S. Zamiast kaszy manny możecie użyć kaszy jaglanej!

IMG_5325

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *