Omlet z piekarnika

Uwielbiam słodkie śniadania. Omlety pomimo tego, że mogą wydawać się oklepane, są jednym z moich ulubionych śniadań. Szybkie w przygotowaniu, sycące, zdrowe a do tego pyszne. Czego chcieć więcej?! Po Mileny przepisie na Frittatę, którą robi się w piekarniku postanowiłam też w ten sposób przygotować omlet.

Większość z Was zapewne zna ten dreszczyk emocji, kiedy przychodzi odwrócić omlet na drugą stronę i to pytanie, uda się czy nie? Pieczenie, wyklucza ryzyko popsucia tego dzieła.

Omlet wygląda podobnie do ciasta!

Składniki:

5 jajek,
5 dość płaskich łyżek mąki (u mnie jaglana),
3-4 łyżeczki cukru/ksylitolu,
szczypta soli
owoce  (u mnie banan, borówki i truskawki)

Przygotowanie:

Kroimy owoce i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy osobno z cukrem. Po ubiciu bardzo delikatnie mieszamy ubite masy z mąką, tak aby nie straciły puszystości. Wylewamy całość do naczynia i układamy na wierzchu owoce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika z grzaniem z dołu i z góry na 20 minut.

omlet_z_piekarnika

One thought on “Omlet z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *